Waarom afscheidsreportages en foto's bij ziekte door een professionele uitvaartfotograaf/videograaf zo belangrijk zijn

Ieder huis draagt zijn kruis. Helaas worden we allemaal geconfronteerd met het verlies van een dierbare. Het is een periode van verdriet, reflectie en het koesteren van de herinneringen die we delen met degenen die niet meer bij ons zijn.

Tijdens een afscheid zijn er veel indrukken, emoties en gebeurtenissen. Wil je het afscheid van je dierbare nog eens opnieuw bekijken?

Een professionele uitvaartfotograaf en/of videograaf is een waardevolle investering om deze momenten vast te leggen, inclusief foto's van je opgebaarde dierbare, de kistsluiting, asverstrooiing, enz.

 

Rouwverwerking

Een uitvaartreportage kan je ondersteunen bij de rouwverwerking. Rouwverwerking omvat de manier waarop iemand innerlijke rust probeert te vinden na een ingrijpende en verdrietige gebeurtenis. De psychologische impact is het meest uitgesproken bij het overlijden van een geliefd persoon of bij confrontatie met een ongeneeslijke ziekte.

Fasen van Rouwverwerking

In de jaren '70 beschreef Elisabeth Kübler‐Ross rouw als een proces in 5 fasen: ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en aanvaarding.

Fase 1: Ontkenning

Ontkenning dient als een afweermechanisme, waarbij het moeilijk is om het slechte nieuws te geloven. Er heerst een gevoel van ongeloof bij het ontvangen van een onverwacht schokkend bericht.

Fase 2: Woede

In deze fase uiten zich gevoelens van woede, ergernis en wrok. Men probeert soms onder het slechte nieuws uit te komen en stelt zichzelf vragen over schuld, zoals wat als artsen eerder of anders hadden gehandeld. Het bezig zijn met de schuldvraag kan dienen als een manier om het gevoel van verlies en verdriet te vermijden.

Fase 3: Onderhandelen

Wanneer protesteren en boosheid niet lijken te helpen, kan de persoon proberen het verlies te verwerken door zich doelen te stellen of beloften te doen. Bijvoorbeeld, iemand zou zichzelf ertoe kunnen zetten om de marathon van New York te lopen na het plotselinge overlijden van zijn (jonge) moeder door een herseninfarct.

Fase 4: Depressie

In deze fase voelt men zich machteloos en onbegrepen. Er kan een neiging zijn om zich terug te trekken en de communicatie af te sluiten. Mensen kunnen te maken krijgen met gevoelens van heimwee, verlies en een diepere vorm van verdriet.

Fase 5: Aanvaarding

Het accepteren van verdriet staat centraal in deze fase. Men erkent dat de waarheid niet te bestrijden is en omarmt het verdriet. Er ontstaat een zekere rust, waardoor het mogelijk wordt om op een vreedzame manier afscheid te nemen en het leven weer op te pakken na het verlies van een geliefde.

Wees je bewust van deze fasen en realiseer je dat je vlak na het overlijden van je dierbare waarschijnlijk nog in de eerste 2 fasen zit, namelijk ‘ontkenning’ en ‘boosheid’. In deze zeer drukke een intense periode, waarin  veel geregeld moet worden voor de uitvaart en die vaak met gevoelens van wanhoop gepaard gaat, is het zoeken naar een uitvaartfotograaf en/of videograaf misschien het laatste wat in je opkomt. Bedenk hierbij dat de tijd zal helen en je na ‘aanvaarding’ dankbaar terug kunt kijken op het afscheid met behulp van een uitvaartreportage.

 

Herbeleven ceremonie

In veel gevallen neem je al plaats in de zaal van het crematorium of de kerk voordat de overige gasten binnenkomen. Je kunt ze  dan niet van tevoren begroeten. Na afloop van de ceremonie is het doorgaans ook zo dat niet iedereen genodigd is bij een koffietafel waarbij de gelegenheid is om te condoleren. Omdat mensen vaak in de rij gaan staan om je te condoleren, is dat zo overweldigend dat je naderhand niet eens meer precies weet wie je nu allemaal een hand hebt gegeven. Vaak ontgaan mensen ook wie er aanwezig waren op een uitvaart.

Zonder foto’s met gezichten erbij rest slechts een vaak nietszeggende naam en adres in het condoleanceregister. Meestal speelt de ceremonie zich af in een roes van verdriet en weemoed. Als je later nog eens naar het afscheid kunt kijken, zie je misschien hele andere dingen die je toen ontgaan zijn omdat je werd overmand door verdriet.

 

Familie en vrienden op afstand

Het is heel goed mogelijk dat familie en vrienden die ver weg wonen vanwege de afstand niet fysiek bij het afscheid zelf aanwezig kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan je familie in Suriname bij een Surinaams-Hindoestaans afscheid. Of woont Henk in Australië, waar hij 20 jaar geleden naar toe is verhuisd om een nieuw leven op te kunnen bouwen met zijn vrouw.

Mogelijk is iemand door ziekte verhinderd of kan je oma die in een verpleegtehuis zit het niet meer opbrengen door haar leeftijd en lichamelijke beperkingen om persoonlijk aanwezig te zijn. Middels foto’s en video-opnames van het afscheid kunnen ook degene die niet aanwezig kunnen zijn het afscheid terug bekijken. 

 

Kleine kinderen

Bij een overlijden in de familiekring zijn er vaak kleine kinderen die betrokken zijn tijdens de uitvaart. Denk aan het afscheid van een geliefde opa en oma. Als kinderen nog erg jong zijn, hebben ze vaak geen actieve herinnering meer aan hun overleden opa en oma. Alleen middels verhalen, foto’s en video’s worden de herinneringen dan levend gehouden. Als deze kinderen groter zijn, hebben ze misschien behoefte om het afscheid nog eens te bekijken omdat ze het niet meer goed voor de geest kunnen halen. Ook kunnen ze dan zien wie er allemaal bij het afscheid aanwezig waren.

 

Foto’s dierbare bij leven

“De herinnering die je later wilt hebben, moet je nu maken.”

Veel mensen komen helaas te overlijden na een lange en slepende ziekteperiode. Familie en vrienden worden dan vaak in beslag genomen door zorgtaken en het verlenen van mantelzorg. Het komt dan niet bij hen op om foto’s te nemen van de zieke persoon in kwestie, laat staan daar een professionele fotograaf voor in te huren. Pas bij het regelen van de uitvaart en de keuze voor een foto voor de rouwkaart komt men erachter dat er weinig geschikte en recente foto’s zijn of alleen een goede maar te kleine pasfoto van het rijbewijs.

 

“Van mijn moeder die ongeneeslijk ziek was heb ik tijdens haar ziekte heel veel foto's gemaakt die nu van onschatbare waarde zijn en waar ik dankbaar naar terugkijk. Mijn moeder vond het ook prima dat ik foto’s van haar maakte en staat, ondanks haar ziekte, meestal met een stralende lach op foto’s, samen met haar geliefde kleindochter (zie foto’s).”

IMG_2315-Edit-Edit

IMG_0226-Edit-1

Tip: uitvaartpolis

Heb je een uitvaartpolis die een bepaald bedrag uitkeert? Dan is er meestal vrije keuze in het besteden van het budget. Een uitvaartfotograaf kan hieruit worden vergoed.

“Afscheid nemen betekent de geboorte van een herinnering.” - Salvador Dali 


*Kübler-Ross E. (1969) On death and dying, New York, NY: Macmillan.

 

Over Sam Huibers en PICS

Sam Huibers is professioneel uitvaartfotograaf en eigenaar van PICS. Hij is lid van de vereniging van professionele fotografen DuPho. Met zijn klantgerichtheid verzorgt hij op ingetogen en betrokken wijze afscheidsreportages voor een dierbare herinnering.

 

Met zijn samenwerkingsverband PICS & VIDS maakt hij foto- en videoreportages van uitvaarten en kostbare foto’s van zieke geliefden bij leven.

Bekijk hier meer informatie over uitvaartreportages door PICS & VIDS: 

Boek hier online een vrijblijvend kennismakingsgesprek met Sam Huibers: 

In geval van overlijden in je familie is Sam Huibers 7 dagen per week goed telefonisch bereikbaar, via WhatsApp of per mail.

Foto credit: alle foto's in deze blog zijn gemaakt door Sam Huibers, © PICS 

LOGO with PICS1 org