Tips en aandachtspunten bij het zoeken naar een professionele fotograaf of videograaf

Zoek je een professionele fotograaf en/ of videograaf?
Zoek je een professionele fotograaf en kun je door de bomen het bos niet meer zien? Deze waardevolle tips kunnen je helpen bij het maken van een goede keuze voor een professionele fotograaf en/of videograaf. 

Portfolio
Het begint uiteraard bij het zoeken naar een fotograaf met een sterk  portfolio die je aanspreekt. Bekijk daarvoor goed de website en ook de social media kanalen van de fotograaf. 

Veel fotografen kunnen ook hun stijl aanpassen aan jouw voorkeur. Zoek voorbeelden op internet die je op het oog heb en deel die met de fotograaf en vraag of hij / zij ook iets dergelijks kan maken.

Bespreek altijd je wensen en programma in detail met je fotograaf. Denk niet van ‘ik vertrouw wel op zijn ervaring’. Een trouwfotograaf weet bijvoorbeeld wel welke momenten hij kan verwachten maar weet niet hoe je familie is samengesteld voor de trouwreportage shoot. En welke speeches of eigen gekozen moment hij / zij kan verwachten. Deel ook het telefoonnummer van je ceremoniemeester met de fotograaf; misschien zijn er nog verrassingen in het programma waar je zelf niets van weet. En stuur je draaiboek van huwelijk aan de fotograaf als je dat hebt. En bedenk vooral dat het jouw eigen trouwdag is en dus ook jouw reportage!

Beschikbaarheid
Nadat je een fotograaf met een aansprekend portfolio hebt gevonden is zijn beschikbaarheid natuurlijk het belangrijkste. Communiceer daarom je datum zo vroeg mogelijk, ook als deze nog niet definitief is. Vaak willen fotografen deze wel even voor je vrijhouden of laten je weten als ze een andere aanvraag op die dag krijgen, zodat je nog de eerste keuze hebt.

Als je programma voor die dag nog niet definitief is, kun je meestal de exacte tijden op een later tijdstip nog doorgegeven. Vaak maken fotografen niet meerdere boekingen op één dag en dat is natuurlijk ook afhankelijk van de lengte van de opdracht.

Klik
Vraag altijd om een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan bij je thuis zijn maar ook heel eenvoudig door een videocall in te plannen. Je bent dan ook in de gelegenheid om rechtsreeks je vragen te stellen en je wensen en programma te bespreken. De fotograaf kan op basis daarvan de mogelijkheden en alternatieven met je bespreken. 

Een serieuze betrokken fotograaf maakt ook aantekeningen tijdens het gesprek. Wil je geposeerde foto’s of hou je meer van een losse spontane stijl?Wat zijn voor jouw belangrijke momenten die je vastgelegd wilt hebben, wie moeten er allemaal op de foto komen, hoe ziet je familie eruit etc.

Daarnaast krijg je ook een eerste indruk van het voorkomen van je fotograaf. Is hij / zij netjes gekleed en verzorgd?  Bespreek ook de dresscode tijdens je evenement met hem / haar.

Communicatie
Naast een klik is een professionele houding van belang. Reageert de fotograaf snel en adequaat op je vragen? Is hij/  zij goed bereikbaar? Krijg je het gevoel dat hij jou en bijvoorbeeld je bedrijf goed begrijpt. Heeft hij ook op je website gekeken en zich in je organisatie verdiept?

Algemene voorwaarden en bepalingen
Lees altijd de algemene voorwaarden goed door en wat van toepassing is op de opdracht. Wat mag je met de foto’s doen en zijn er beperkingen? Wat zijn de annuleringsvoorwaarden in geval van onvoorziene omstandigheden en je de geplande datum moet verzetten? Vaak zijn fotografen ook wel coulant als je zelf geen invloed op hebt op onverwachte situaties maar dat kan heel erg per fotograaf verschillen. Ze hebben al een bepaalde datum voor je vrijgehouden en dus geen andere opdrachten aangenomen en derven dan inkomsten.

Opleiding en ervaring
Bekijk ook de ervaring en opleiding van de fotograaf. Je kunt bijvoorbeeld op zijn / haar LinkedIn profiel kijken of rechtsreeks ernaar vragen. In het online register van de Kamer van Koophandel hun je ook zien hoe lang de fotograaf al met zijn bedrijf actief is.


Backup
Calamiteiten kunnen altijd voorkomen maar het zal maar bij jou gebeuren. Fotografen zijn ook maar gewone mensen en kunnen altijd ziek worden. Hierop is te anticiperen doordat de fotograaf vervanging bij ziekte goed geregeld heeft. Vraag hier altijd naar.

Een ander belangrijk aandachtspunt waar je vaak geen weet hebt is of de fotograaf ook een reserve-uitrusting heeft voor tijdens je opdracht. Voldoende geheugenkaartje en batterijen spreekt voor zich maar heeft je fotograaf ook een reserve-camera en reportageflitser? Van een professionele trouw-, afscheids- en evenementenfotograaf die eenmalige gebeurtenissen vastlegt, mag je op dit op zijn minst verwachten. Technische apparatuur kan altijd falen.


Lidmaatschappen
Een lidmaatschap van een beroepsvereniging zoals dat van DuPho, de beroepsvereniging voor professionele fotografen is een soort van keurmerk. Bij aanmelding bij de beroepsvereniging is het portfolio beoordeeld en is gekeken naar de ervaring en opleidingen op het gebied van fotografie. Daarnaast hanteren de aangesloten leden meestal de algemene voorwaarden van DuPho. Deze zijn helder en geven eenduidige algemeen gangbare voorwaarden.

Tarieven
Kijk altijd goed naar een offerte en wat bij de prijs is inbegrepen om geen verrassingen achteraf te voorkomen. Vaak zijn prijzen zogenaamd ‘fixed price’ en geven het totaalbedrag voor de hele opdracht.

Bekijk of er aanvullende variabele kosten zijn zoals reiskosten. Wat nog meer de prijs kan doen oplopen is professionele editing en nabewerking van een reportage. Daar kan wel twee maal zoveel tijd in gaan zitten als het maken van de foto’s zelf. Kijk daarom altijd goed of de prijs inclusief deze nabewerking is. 


Daarnaast geven veel fotografen ook kortingen op prijzen van pakketten op hun website. In de regel geldt hierbij hoe meer uren op een dag voor de reportage hoe lager in verhouding het uurtarief zou kunnen worden. De fotograaf is dan toch al aanwezig en heeft geen additionele reistijd. Wel kan er sprake zijn van een hoger avond- of nachttarief.

Vraag in het geval van mondelinge toezeggingen door de fotograaf altijd om een schriftelijke bevestiging ervan.

Reviews
Beoordelingen van voorgaande klanten kunnen een goede indicatie geven van de kwaliteit en service van de fotograaf. Vaak kun je die lezen op zijn /haar eigen website maar hou daarbij wel in gedachte dat een wat minder positieve review hier niet zo snel op geplaatst zal worden door de fotograaf zelf.

Kijk ook naar review scores en beoordelingen op externe onafhankelijke sites zoals op het Google bedrijfsprofiel.

Levertijden
Na je evenement sta je natuurlijk te popelen om de resultaten te zien en te delen met je familie, vrienden of collega’s.

Vergeet niet dat zorgvuldige professionele editing erg tijdsintensief is en je altijd even geduld zult moeten hebben voor een zo mooi mogelijk resultaat.

Het kan echter zijn dat je fotograaf meerdere opdrachten achter elkaar aanneemt en daardoor de wachttijden fors op kunnen lopen. Maak daarom altijd een afspraak met je fotograaf over de oplevertijd van je reportage zodat je weet waar je aan toe bent.

Licentie
Op reportages in opdracht heeft de fotograaf het auteursrecht. Dat kan hij wel overdragen en dan kun je dat recht afkopen maar daar hangt dan wel een prijskaartje aan en een hoger tarief.

Doorgaans verleent de fotograaf een (gebruiks)licentie. Let goed op de bepalingen daarin zoals:

  • Periode waarin de licentie geldig is.
  • Het territorium; de geografische locatie waar de foto’s gepubliceerd mogen worden.
  • Het medium zoals voor brochures, website of social media.
  • De oplage bij drukwerk.
  • Overige bepalingen. 


Aanvullende producten en diensten
Professionele fotografen kunnen vaak je geheel ontzorgen en aanvullende producten en diensten verlenen.

Denk aan een gepersonaliseerd luxe album van je trouwreportage of een foto in lijst van je familie shoot als kado voor opa en oma. 

Veel vaklabs leveren mooie kwaliteit zoals ontspiegeld glas in een lijst in museumkwaliteit zodat je foto’s  optimaal tot hun recht komen.

Deze vaklabs zijn doorgaans wel iets duurder en vaak alleen voor vakfotografen toegankelijk. Maar het zou zonde zijn als de kwaliteit van een foto gemaakt met een professionele camera wordt bedorven door afdrukken van matige kwaliteit bij de goedkopere consumentensites.

Een voorbeeld van een dienst kan een videoreportage bij je fotoreportage zijn. Bedrijven kunnen zich op social media en hun website profileren door een boeiende presentatie middels een video.

Voor trouw- en afscheidsreportages geldt dat een unieke video met hoogtepunten een van je dag in bewegende beelden met geluid een mooie aanvulling kan zijn op een fotoreportage.

 

Over PICS
Sam Huibers is eigenaar van PICS. PICS heeft rekening gehouden met alle aandachtspunten in deze Blog en is terdege op onvoorziene calamiteiten voorbereid.

PICS werkt samen met vaklabs voor professionele afdrukken, luxe albums, vergrotingen van foto’s kant-en-klaar in lijst of op ander materiaal geprint en biedt een breed assortiment van overige premium foto producten. 

PICS’s pro choice is professioneel vaklab PicturePresent:  https://pics.picturepresent.nl/order.


PICS is aangesloten bij de beroepsvereniging van professionele fotografen DuPho en geregistreerd onder nummer 90081854.

Kijk hier naar een overzicht van de diverse reportages door PICS.

PICS & VIDS is een handelsnaam van PICS en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 90081854. 

PICS & VIDS is een samenwerkingsverband met zelfstandig gevestigde videografen die naar eigen creatieve inzichten een unieke videoreportage voor je maken, rekening houdend met je eigen wensen die we altijd uitgebreid vooraf met je bespreken.

Meer over PICS en VIDS en videografie-reportages.

Over de auteur Sam Huibers
Sam Huibers is ervaren professioneel fotograaf en eigenaar van PICS. Hij is lid van de vereniging van professionele fotografen DuPho. Op basis van zijn  uitgebreide ervaring schrijft hij Blogs, onder andere voor mensen die op zoek zijn naar een professionele fotograaf en / of videograaf.

Boek hier online een vrijblijvend kennismakingsgesprek met Sam Huibers.