10 tips voor jullie trouwreportage door de trouwfotograaf

Een trouwreportage kan heel spannend zijn, je doet dat als het goed is maar 1 keer in je leven. Als ervaren huwelijksfotograaf deel ik graag mijn inzichten en praktische tips voor het vastleggen van de mooiste momenten op jullie grote dag.

 1. Klik met fotograaf
  Vergeet niet dat een kennismakingsgesprek vrijblijvend is en naast het bespreken van het programma en je wensen niet voor niets een kennismaking is.
  Het is heel belangrijk om een goede klik te ervaren met je trouwfotograaf. Tenslotte is hij / zij er vaak van begin tot einde bij op één van de belangrijkste dagen van je leven, mogelijk ook al bij de intieme voorbereidingen op de dag zelf. 

  Als je je op je gemak voelt bij hem of haar ben je ook meer ontspannen en komt de foto's ten goede.

 2. Hou je niet teveel bezig met de camera
  Focus je niet al teveel op de camera maar op je partner. Je kunt ook tegen hem /haar praten tijdens de reportage en grapjes maken om het wat luchtig te houden. Kijk vooral ook hem \ haar aan en schroom niet voor een zoen.

 3. Neem voldoende tijd
  Laat van je reportage geen haastwerk maken. Plan voldoende tijd in om voor de reportage van minimaal een uur exclusief reistijd. Vaak zijn reportages ook samen met familie, getuigen en ceremoniemeester. Plan dan 1 à 1,5 uur in om ruim de tijd te hebben voor ongedwongen foto's in verschillende settings.

 4. Tijdstip van de dag
  Plan je reportage bij voorkeur niet midden op de dag tussen 12:00u en 14:00u. Op zonnige dagen is het licht dan te fel met veel UV licht wat niet warm van kleur is maar wit. Verder geeft een hoge zonnestand ook schaduwen onder de ogen.

  De voorkeur heeft 2 uur voor zonsondergang. Het licht is warm van kleur en is vaak tijdens het zogenaamde 'golden hour'.

  Misschien had je gehoopt op een zonnige dag en dat er volop zonneschijn. Dat is begrijpelijk maar voor een fotograaf is bewolking gunstig. Wolken geven een natuurlijke sluier en fungeren dan als filter over de lichtbron, in dit geval de zon, wat de kleuren verzadigder maakt en ongewenste schaduwen voorkomt.

  Mocht je toch midden op de dag foto's laten maken denk er dan aan om tijdens het golden uur aan het eind van de dag nog een paar foto's te laten maken. Dit geeft ook variatie in je reportage.

 5. Alternatief plan
  Denk aan een alternatief voor bij regen. Bij lichte regen kan er vaak verschuiling worden gezocht onder bomen. Neem eventueel 2 transparante paraplu's mee of 2 van dezelfde kleur om een mooi geheel te krijgen.

  Vaak kunnen op de locatie van de ceremonie of receptie ook binnen foto's worden gemaakt na het trouwen. Informeer hierover bij de locatie en laat het je fotograaf weten.

  Een ervaren fotograaf kan bij alle situaties goed uit de voeten.

 6. Spontane foto's 
  Probeer je niet teveel bezig te houden met hoe je op de foto komt maar vertrouw op de fotograaf. Een goede fotograaf zal je op je gemak kunnen stellen. Richt je aandacht naar je partner en praat en lach tegen hem\ haar.

  Vaak zijn spontane foto's genomen tijdens de wandeling naar de locatie van de reportage ook heel mooi en ongedwongen.

  Neem ook de tijd voor een korte pauze tussendoor. 

 7. Assistentie 
  Kijk of het mogelijk is dat iemand je assisteert tijdens de shoot, bijvoorbeeld een goede vriendin. Zij kan dan de sleep van de jurk van de grond tillen tussen het de bedrijven door bij verplaatsen en kan tijdens de opnames controleren of je jurk en haar goed zit. Kies iemand bij wie je je thuis voelt. 

  Een goede fotograaf zal ook zonder assistentie blijven controleren of alles goed zit en schenkt aandacht aan details.

 8. Wensen
  Bespreek je wensen vooraf met je fotograaf  en vergeet niet dat het jullie dag is. Geef aan wat je mooi en leuk vindt. Een professionele fotograaf zal hier altijd rekening mee houden.

 9. Love shoot
  Wil je alvast aan de camera wennen overweeg dan een love shoot te doen voor je huwelijksdag. Eventueel kunnen deze foto's ook gebruikt worden voor de uitnodiging / save the date.

 10. Geniet
  Geniet vooral van het moment dat jullie even samen zijn en relax. En vertrouw op de ervaring van je fotograaf dan komt het vanzelf goed!

  Bonustip:
  Met een videograaf erbij maak je je trouwreportage helemaal compleet met bewegende beelden en muziek naar eigen keuze. Je krijgt dan een unieke highlights video van je huwelijk als sfeerimpressie van de dag.

DSC_5507

Fotocredit: alle foto's in deze blog zijn gemaakt door Sam Huibers | © PICS

 

Over Sam Huibers en PICS

Sam Huibers is professioneel trouwfotograaf en eigenaar van PICS. Hij is lid van de vereniging van professionele fotografen DuPho. Met zijn klantgericht en betrokken foto- en videografiebedrijf en samenwerkingsverband PICS & VIDS verzorgt hij op ingetogen wijze trouwreportages voor je als unieke herinnering aan één van de mooiste dagen van je leven.

Kijk hier meer over premium trouwreportages door PICS. 

Vrijblijvend kennismaken met Sam Huibers van PICS? Maak hier een afspraak online. Bij jullie thuis langskomen kan uiteraard ook, dat is ook mogelijk in de avonden en/of  weekend.

PICS is op alles voorbereid en heeft naast een complete reserve-uitrusting ook altijd 2 transparante paraplu's in de auto liggen.

 

Amsterdam
17°C
Lichte regen
 
 
14 juli
Vandaag
 
20°C
12°C
15 juli
Morgen
 
23°C
13°C
16 juli
dinsdag
 
21°C
14°C
17 juli
woensdag
 
22°C
14°C
18 juli
donderdag
 
26°C
15°C
19 juli
vrijdag
 
22°C
14°C
20 juli
zaterdag
 
24°C
12°C
 
 
Free Weather widget