Is het investeren in een professionele fotograaf het geld waard?

Redenen om een professionele fotograaf en/of videograaf in te huren en een doorkijkje in de tariefopbouw

 

Heb je je ooit afgevraagd waarom de diensten van een professionele fotograaf of videograaf soms als prijzig worden ervaren? Deze blog werpt een helder licht op de redenen om een professionele fotograaf en/of videograaf in te huren, de achterliggende activiteiten en de opbouw van de tarieven in de fotografie- en videowereld.

Van de onzichtbare, maar tijdrovende selectie en nabewerking tot de vaste lasten en zakelijke verantwoordelijkheden waarmee een zelfstandig fotograaf te maken heeft, we nemen je mee achter de schermen.

Redenen om een professionele fotograaf of videograaf in te huren.

 

Er zijn verschillende redenen om een professionele fotograaf en/of videograaf in te huren in plaats van een hobbyist;

 • Ervaring en expertise
  Professionele fotografen hebben doorgaans jarenlange ervaring en expertise opgebouwd in het vak. 
 • Kwaliteit van het werk
  Professionele fotografen zijn vaak uitgerust met hoogwaardige apparatuur en hebben de kennis om deze optimaal te benutten. 
 • Consistentie
  Een professionele fotograaf kan consistente resultaten leveren, ongeacht de omstandigheden. 
 • Creativiteit
  Professionele fotografen hebben vaak een goed ontwikkeld creatief oog en kunnen unieke en verbluffende beelden vastleggen. 
 • Professionele houding
  Een professionele fotograaf neemt zijn of haar werk serieus en behandelt elk project met professionaliteit en toewijding.
 • Naleving van regels en voorschriften
  Professionele fotografen begrijpen vaak de juridische aspecten van het vak, zoals auteursrechten en privacywetten.
 • Additionele diensten
  Naast het maken van foto's bieden professionele fotografen vaak extra diensten aan, zoals fotobewerking, het maken van afdrukken en het leveren van digitale bestanden in het gewenste formaat. 

Al met al kan het inhuren van een professionele fotograaf een investering zijn die zichzelf terugbetaalt door de kwaliteit en professionaliteit van het geleverde werk.

Inzicht in tarieven

Het werk van een fotograaf omvat verschillende aspecten, waaronder marketing en promotie, voorbereiding, het daadwerkelijk maken van de opnames (reportage), selectie van de beste beelden en nabewerking. Hier is een algemene beschrijving van de tijdsbesteding voor elk van deze fasen:


Indirecte niet aan een opdracht gebonden tijdsbesteding 

Het komt vaak voor in de creatieve industrie, waaronder fotografie dat  indirecte activiteiten, met name marketing en promotie, een aanzienlijk deel van de tijd in beslag nemen. Het succes van een fotograaf hangt vaak niet alleen af van hun fotografische vaardigheden, maar ook van hun vermogen om hun werk te promoten en klanten aan te trekken.

Direct opdrachtgebonden uren

Naast het daadwerkelijk uitvoeren van fotografieopdrachten, is het essentieel voor een professionele fotograaf om voortdurend zijn of haar kennis en vaardigheden bij te houden. Dit omvat het volgen van vakliteratuur, deelnemen aan cursussen en workshops, en zich bezighouden met praktijkgerichte leerervaringen. Door voortdurend op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de branche, kan een fotograaf niet alleen zijn technische vaardigheden verfijnen, maar ook inspelen op evoluerende trends en de verwachtingen van cliënten blijven overtreffen.

Effectief netwerken met andere professionals in de branche en deelname aan bijeenkomsten, zoals die georganiseerd worden door beroepsgroepen zoals DuPho (Dutch Photographers), zijn cruciale activiteiten voor een fotograaf. Dit biedt niet alleen de gelegenheid om ervaringen te delen en te leren van collega's, maar ook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en trends in de fotografiewereld.

Professionele fotografen zijn niet alleen kunstenaars in beeldvorming, maar ook ondernemers die een bedrijf moeten runnen. Dit omvat het nauwgezet bijhouden van administratie, het opstellen van gedetailleerde offertes en facturen voor klanten, en het voldoen aan belastingverplichtingen, waaronder het indienen van BTW-aangiften en de jaarlijkse inkomstenbelasting

Tijdsbesteding Pie Chart Graph-2

Voorbereiding

De tijdsbesteding kan variëren van enkele uren tot meer dan een dag.

Activiteiten

 • Kennismakingsgesprekken leren en besprekingen met de klant om de wensen en vereisten te begrijpen.
 •   Locatiebezoeken en het plannen van de shoot.
 •  Uitzoeken en gereedmaken van benodigde apparatuur en het voorbereiden van   de technische aspecten.

Reportage

 De tijdsbesteding varieert sterk afhankelijk van het type shoot. Het kan enkele uren tot meerdere dagen in beslag nemen, zoals bij bedrijfsevenementen

Activiteiten
 •      Feitelijk fotograferen op locatie of in de studio.
 •      Coördinatie met de klant om de gewenste resultaten te bereiken.
 •      Zorgen voor de juiste  belichting, compositie en andere technische aspecten.

Selectie en nabewerking

 De tijdsbesteding is mede afhankelijk van de hoeveelheid genomen foto's en afhankelijk van de complexiteit.

Activiteiten

 •      Doorlopen van alle genomen beelden
 •      Bewerken van kleur, belichting en scherpte.
 •      Retoucheren van onvolkomenheden.
 •      Toevoegen van specifieke stijlelementen.
 •      Voorbereiden van de uiteindelijke afbeeldingen voor levering aan de klant.

Houd er rekening mee dat deze schattingen en activiteiten sterk kunnen variëren op basis van het type fotografie (portret, bruiloft, zakelijk, enz.) en de specifieke eisen van elke opdracht. Het is essentieel voor een fotograaf om flexibel te zijn en zijn tijdsbesteding aan te passen aan de unieke kenmerken van elke opdracht.

Tariefopbouw
Tariefopbouw in de fotografie wordt vaak vastgesteld op basis van een vaste prijs, gerelateerd aan het effectieve aantal uren dat een reportage in beslag neemt. Het is echter belangrijk te beseffen dat naast de direct zichtbare uren van de daadwerkelijke opnames, er vaak twee keer zoveel tijd wordt besteed aan de selectie en nabewerking, een fase die niet direct zichtbaar is voor de klant.

Als zelfstandig ondernemer heeft een fotograaf ook te maken met vaste lasten die worden doorberekend in het tarief:

Afschrijvingen camera, studio en computer
Het tarief omvat niet alleen de initiële kostprijs van de apparatuur, maar ook de geleidelijke afschrijving ervan, rekening houdend met de beperkte levensduur van deze investeringen. Professionele fotografen hebben veelal ook reserve-apparatuur bij zich tijdens reportages.

Softwarelicenties
Kosten voor gespecialiseerde software die wordt gebruikt voor beeldbewerking en -beheer zoals Adobe Lightroom (archivering) en Photoshop (beeldbewerking). 

Verzekering apparatuur en bedrijfsaansprakelijkheid
Ter dekking van risico's zoals schade aan apparatuur en aansprakelijkheidskwesties.

Advertentie en reclamekosten
Tarieven voor voor adverteren en online zichtbaarheid zoals Google Ads en het aanmaken van een bedrijsfprofiel op branchespeciefieke sites zoals trouw-en uitvaart platformen. Kosten voor offerte-aanvragen op bemiddelingsites zoals Trustoo. 

Algemene kosten
Deze omvatten diverse overheadkosten, zoals:

 •   Ziektekosten- en arbeidsongeschiktheidsverzekering.
 •   Auto-afschrijving, onderhoudskosten, wegenbelasting en verzekering.
 •   Opleidingen en cursussen om de professionele vaardigheden bij te houden.
 •   Contributies, waaronder het lidmaatschap van beroepsverenigingen.
 •   Gepaste kleding voor diverse gelegenheden zoals bedrijfsevenementen, bruiloften
    en uitvaarten.

Uiteindelijk moet de fotograaf niet alleen deze kosten dekken, maar ook een eerlijke vergoeding ontvangen voor zijn of haar expertise en creatieve diensten. Het tarief weerspiegelt dus niet alleen de directe kosten en zichtbare arbeid, maar uiteindelijk moet de fotograaf ook zijn kost verdienen.

In de wereld van fotografie staan de tarieven door felle concurrentie onder druk. Achter elke opdracht gaat echter vaak een vergaande inzet schuil, waarbij de fotograaf als creatieve geest vaak meer uren investeert dan direct aan de klant wordt doorberekend.

Als je daarbij de vaste lasten van de fotograaf in overweging neemt, realiseer je je dat je als klant waar voor je geld krijgt en vaak spekkoper bent. 

Daarnaast kun je in vol vertrouwen leunen op de ervaring, expertise en vakkundigheid van een professionele fotograaf. Denk dus twee keer na voordat je oom Piet als hobbyist je trouwfoto's laat maken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

DuPho-lid_logo_500_px

Lees hier meer over Sam Huibers.

Bekijk hier meer informatie over reportages door PICS.